Błonnik zwany też włóknem pokarmowym – jest to zespół substancji znajdujących się w ściankach komórkowych roślin, które nie poddają się działaniu enzymów trawiennych i nie są wchłaniane przez przewód pokarmowy. Wszystkie te substancje wspomagają nasz układ trawienny, choć każda w inny sposób. Można wyróżnić składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie:
- błonnik rozpuszczalny – są to m. in. znajdujące się głównie w warzywach i owocach pektyny i gumy. Wchłaniając wodę stają się lepką, galaretowatą substancją, która w okrężnicy ulega fermentacji,
- błonnik nierozpuszczalny – są to celuloza i lignina. Wchłaniając wodę pęcznieje, przechodzi przez przewód pokarmowy ułatwiając wypróżnianie. Nie ulega fermentacji.
Wszystkie rośliny zawierają obydwa rodzaje błonnika, choć w różnych proporcjach.
Jakie ważne zadania spełnia w organizmie błonnik?
Błonnik odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Nie ulega trawieniu, a dzięki swoim właściwościom ma dobroczynny wpływ na cały nasz organizm. Oto jakie korzyści daje dieta bogata w błonnik pokarmowy:
- normalizuje pracę jelit - co pomaga przy problemach z trawieniem i ułatwia regularne wypróżnianie,
- wiąże kwasy żółciowe w jelitach - obniża w ten sposób poziom cholesterolu czym pomaga zapobiegać miażdżycy
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- opóźnia wchłanianie glukozy - co powoduje mniejsze zapotrzebowanie na insulinę,
- zmniejsza uczucia głodu - dzięki temu, że zwiększa objętość pokarmu, tym samym pomaga w odchudzaniu
- wspomaga usuwanie z organizmu substancji szkodliwych - toksyn i metali ciężkich.
Bogatym źródłem błonnika są warzywa i owoce, produkty zbożowe i rośliny strączkowe.
Znajdziesz go, więc m. in. w pieczywie żytnim i razowym, kaszy, płatkach zbożowych, grochu czy fasoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz